Korte termijn pacht landbouwgrond
Geplaatst op dinsdag 24 december 2024
Kortgeleden is het beleid “duurzame pachtgrond uitgifte”, vastgesteld. Dit is beleid voor de duurzame pacht van grond voor een korte periode. Het gaat om landbouwgrond, die uiteindelijk ook voor andere doelen kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor woningbouw, natuurontwikkeling of ruilgrond. Zolang er nog geen duidelijke plannen zijn, worden ze verpacht voor een korte periode.
Nieuw beleid
De gemeenteraad is op 12 december 2024 akkoord gegaan met een aanvulling op de nota grondbeleid van 2023. De aanvulling gaat over het pachtbeleid met in het bijzonder het uitgeven van grond voor duurzame pacht. We gaan vanaf 2025 landbouwgrond op een andere manier geliberaliseerd in pacht uitgeven. De pachtovereenkomsten worden dan afgesloten voor een periode van 6 jaar. Hierdoor kunnen we duurzaam grondgebruik bevorderen.
De toekenning van een inschrijving wordt niet meer bepaald door de prijs. Maar op een beoordeling van de door de pachter uit te voeren duurzaamheidsmaatregelen (eco-regeling, activiteiten). Hiermee sluiten we aan bij de regelingen uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
Openbare inschrijving
De percelen grond die beschikbaar zijn worden via een openbare inschrijving verpacht. De inschrijving staat open van 7 tot en met 28 januari 2025. Heb je een volwaardig agrarisch bedrijf met als hoofdberoep land- of tuinbouw? Dan kun je inschrijven op maximaal 2 kaartnummers.
De beschikbare percelen staan in kleur aangeven op de kaart; bruin is bouwland, groen is grasland, geel is biologisch bouwland en blauw is biologisch grasland.
Heb je meer bedrijven (met verschillende KvK nummers), dan mag je toch maar voor één bedrijf inschrijven.
Inschrijven
Op de pagina Pacht korte termijn kun je zien welke gronden (percelen) worden verpacht en hoe je daarvoor in aanmerking kunt komen. Inschrijven gaat via het online inschrijfformulier.
Bij het inschrijven kun je punten scoren. Het bedrijf dat de meeste punten scoort krijgt een perceel toebedeeld. Bij een gelijk aantal punten zal er geloot worden. Voor biologische bedrijven worden een aantal percelen grond verspreid door de gemeente aangeboden. In de kaart staan LIB-nummers. Door op het perceel te “klikken” opent er een pdf met de informatie van dát perceel.
Duurzaamheid
In tegenstelling tot eerdere jaren hoeft je niet aan te geven of je natuur inclusieve maatregelen wil gebruiken. Het nieuwe beleid sluit aan op de eco-regeling van het GLB.
Je kunt zelf kiezen of je eco-regeling uit wil voeren, en welke dat zijn. Voor de percelen die als grasland verpacht worden kunt je alleen eco-regelingen kiezen die op grasland mogelijk zijn. En natuurlijk geldt voorbouwland hetzelfde. Op het inschrijfformulier staan de eco-regelingen en de punten die je per regeling kunt scoren.
Afstandscriterium
Op het inschrijfformulier kun je ook punten scoren voor de afstand van het bedrijf (hoofdvestiging) naar het perceel. Op de pagina Pacht korte termijn staat kort uitgelegd hoe je deze afstand kunt berekenen. Voor het afstandscriterium moet je de afstand bepalen van de hoofdvestiging tot het perceel waarop je wilt inschrijven.
Toets bij "zoeken" het adres van jouw bedrijf in. Zoom de kaart verder uit tot je een oranje bolletje ziet. Dat is jouw bedrijfslocatie. Het perceel wordt dan een groen bolletje. Klik daarna op de “meettool lijn” (het ronde icoontje rechts met meettool lijn). Teken met de tool een lijn vanaf jouw hoofdvestigingslocatie naar het gewenste pachtperceel (het LIB nr.). Door te dubbelklikken zie je de afstand in meters. Met deze afstand kunt je punten scoren. Het aantal punten vul je dan in op het inschrijfformulier.
Biologische bedrijfsvoering
Op de pagina Pacht korte termijn staan ook een paar percelen die biologisch verpacht gaan worden. Als je hiervoor in aanmerking wil komen moet je bij je inschrijfformulier jouw SKAL certificaat meesturen.