Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Subsidie voor lokale duurzame projecten

Geplaatst op dinsdag 16 juli 2024

Op meer plekken in onze gemeente zijn er groepen inwoners die in hun directe omgeving samenwerken om tot duurzame oplossingen te komen. Dit noem je energie-coöperaties. Wij hebben nu een verbreding van de subsidie om zo’n coöperatie op te zetten. Daarmee kunnen groepen inwoners onderzoeken of een bepaald duurzaam plan haalbaar en winstgevend is. Dat moet de drempel verlagen om lokale duurzaamheid aan te moedigen.

In Overloon hebben betrokken inwoners samen op het oorlogsmuseum en het buurthuis zonnepanelen laten leggen. De deelnemers delen in de inkomsten. En in Westerbeek hebben inwoners samen zonnepanelen op het dak van een grote stal gelegd, en delen ook de groene stroom. Ook in Cuijk, Boxmeer, Maashees en Sambeek zijn zo'n groepen gestart.

Groepen inwoners steunen

Met de aangepaste subsidie willen we meer groepen inwoners steunen om ‘hun’ project te onderzoeken. Voor het starten van een energie coöperatie moet je bijvoorbeeld kosten maken omdat hiervoor een notaris nodig hebt. Of het kan noodzakelijk zijn om eerst te onderzoeken of een berekening te laten maken om te bekijken of een plan in ieder geval haalbaar is. De kosten voor zo’n onderzoek kunnen ook betaald worden uit deze subsidie.

Lokale duurzame projecten versnellen

Met de subsidie willen we lokale duurzame projecten versnellen. Dat kan voor verschillende projecten zijn. Bijvoorbeeld voor energiebesparing, het duurzaam opwekken van energie, het afkoppelen van woningen van aardgas (warmtetransitie), klimaatbestendige inrichting van een gebied, duurzaam vervoer en het versnellen van de circulaire economie.

Subsidie aanvragen

De subsidie is maximaal € 7.500,-. Dit kan gebruikt worden voor de oprichting van een energie coöperatie en voor de voorbereiding van een lokaal duurzaam project. Aanvragen kan via de pagina subsidie energiecoöperatie.

Land van Cuijk verduurzaamt

Het klimaat verandert. Daar kunnen we niet omheen. Om te zorgen dat het Land van Cuijk een fijne plek blijft om te wonen en te leven moeten we nu dingen anders doen. Dat vraagt wat van iedereen.

Wij werken er hard aan om dit voor iedereen mogelijk te maken. Maar ook inwoners, bedrijven en organisaties moeten zelf dingen veranderen. Door bijvoorbeeld je huis en tuin te verduurzamen ben je beter voorbereid op hitte of juist regenoverlast. En met de juiste maatregelen bespaar je flink op je energierekening en vergroot je je wooncomfort. Bedrijven kunnen vaak op grotere schaal het verschil maken. Zo proberen we ervoor te zorgen dat Land van Cuijk in 2045 klimaatneutraal is.

Samen werken we aan een duurzaam Land van Cuijk.