Besluitenlijst 18 juni 2024
Uitnodigingen 18 juni 2024
Z/23/153343 - D/24/1992804
Samenvatting
- 18/07 donderdag, gemeente Gennep: Doorkomst 4Daagse van 07.30-11.30 uur te Gennep
- 30/08 vrijdag, Steenhouwerij Smits: 175-jarig jubileum & hofleverancier van 17.00-19.00 uur te Cuijk
- 06/11 woensdag, Ondernemersprijs Land van Cuijk en Noord-Limburg: uitreiking kandidaten 2024 van 17.00-24.00 uur te Cuijk
Besluit:
- Burgemeester Moorman en wethouder Hendriks aanwezig.
- Wethouder Van Vught aanwezig.
- Burgemeester Moorman, wethouders Hendriks-van Haren en Jilisen aanwezig.
Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Horstenweg Oost Holthees
Z/23/135042 - D/24/1976115
Samenvatting
Initiatiefnemer wil aan de Horstenweg Oost in Holthees 19 woningen realiseren. Dit initiatief past niet binnen de agrarische bestemming van het geldende bestemmingsplan. Daarom is herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk waarbij de gronden worden bestemd tot “wonen”, “groen” en “verkeer”. Initiatiefnemer heeft hiervoor een ontwerpbestemmingsplan opgesteld dat in procedure is gebracht en 6 weken ter inzage heeft gelegen. Er zijn twee zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan. Het bestemmingsplan is aangepast. De reactie van de gemeente op de zienswijzen is verwoord in een Nota van zienswijzen. De raad kan nu het bestemmingsplan gewijzigd vaststellen.
Besluit:
Het raadsvoorstel en concept raadsbesluit betreffende het bestemmingsplan Horstenweg Oost Holthees met identificatienummer NL.IMRO.1982.BPHhsHorstenweg-VA01 en Beeldkwaliteitsplan Horstenweg Oost Holthees gewijzigd vast te stellen.
Raadsinformatiebrief Lokale Ontzorgingsaanpak Isolatie
Z/24/184187 - D/24/1984798
Samenvatting
De gemeente heeft in de SPUK Lokale Aanpak Isolatie (LAI) geld ontvangen voor het stimuleren van isolatie onder woningeigenaren. In de SPUK Energiearmoede is ook geld opgenomen voor isolatie. De gemeente start 1 juli 2024 een lokaal isolatieproject voor woningeigenaren in energiearmoede op basis van deze gelden. Binnen de aanpak worden 500 woningeigenaren ontzorgd bij het laten isoleren van hun woning. Hierbij wordt één isolatiemaatregel volledig vergoed en uitgevoerd door twee door de gemeente geworven isolatiebedrijven. De voorkeursmaatregel in het project is spouwmuurisolatie. Indien niet mogelijk zijn de alternatieven: vervanging glas (exclusief kozijnen), vloerisolatie, zoldervloerisolatie en isolatie binnenzijde dak. Het project moet voor 01 januari 2026 uitgevoerd zijn.
Besluit:
- Vast te stellen de RIB over de Lokale Ontzorgingsaanpak Isolatie.
- Vast te stellen dat er financieel budget is voor de uitvoering van de Lokale Ontzorgingsaanpak Isolatie.
Intentieovereenkomst Grotestraat - Korte Molenstraat
Z/21/288349 - D/24/1964718
Samenvatting
De eigenaar van de panden aan de Grotestraat – Korte Molenstraat heeft de gemeente gevraagd mee te werken aan een onderzoek naar de haalbaarheid van een ontwikkeling op deze locatie. Beoogd is een ontwikkeling met commerciële ruimtes en woningen. In de haalbaarheidsfase onderzoeken we mogelijkheden van herontwikkeling. De haalbaarheidsfase leidt tot een schetsontwerp, stedenbouwkundig plan en programma voor de locatie. De haalbaarheidsfase wordt afgesloten met een einddocument. Met de eigenaar hebben we afspraken gemaakt over onze medewerking aan de haalbaarheidsstudie. In de intentieovereenkomst bevestigen we de afspraken en leggen we deze vast.
Besluit:
- De intentieovereenkomst ten behoeve van de ontwikkeling van de Grotestraat - Korte Molenstraat te Cuijk vast te stellen;
- De burgemeester machtigt wethouder Van Vught om de intentieovereenkomst namens de gemeente Land van Cuijk te ondertekenen.
Raadsinformatiebrief Beantwoording schriftelijke vragen CDA over Subsidiecheck
Z/24/179486 - D/24/1988487
Samenvatting
Door de CDA fractie zijn schriftelijke vragen gesteld met als onderwerp ‘Subsidiecheck’. Aan het college wordt voorgesteld de raadsinformatiebrief vast te stellen waarin de gestelde vragen worden beantwoord.
Besluit:
Vast te stellen de raadsinformatiebrief waarin de door het CDA gestelde schriftelijke vragen met als onderwerp ‘Subsidiecheck’ worden beantwoord.
Raadsinformatiebrief Harmonisatie tarieven binnensport
Z/24/163688 - D/24/1975847
Samenvatting
Er bestaan nog geen eenduidige, geharmoniseerde tarieven voor binnensportaccommodaties in de gemeente Land van Cuijk. In het vastgestelde Accommodatiebeleid is gekozen voor een systeem met jaarlijks door de gemeente vast te stellen uniforme tarieven bij binnensportaccommodaties. Het voorstel omvat het behouden van bestaande tariefstructuren gebaseerd op zaaldeeloppervlak, gebruikersaard en gebruikstijd. Een jaarlijkse indexering en waar nodig een overgangsperiode van één jaar voor alle betrokkenen worden voorgesteld om een soepele overgang te waarborgen.
Besluit:
- In te stemmen met de geharmoniseerde tariefsystematiek en tarieven binnensportaccommodaties gemeente Land van Cuijk als opgenomen in bijlage ‘Memo Systematiek tarieven binnensport’.
- De raadsinformatiebrief ‘Harmonisatie tarieven binnensport’ vast te stellen.
Raadsinformatiebrief Informatie omtrent de beïnvloedbare kosten lokaal regionaal en landelijk over het jaar 2023
Z/24/174911 - D/24/1987596
Samenvatting
Alle gedane uitgaven waar deze beïnvloed konden worden middels het doorlopen van aan inkoopprocedure zijn in beeld gebracht zodat een overzicht gegenereerd kan worden welke uitgaven in de eigen gemeente, de regio Noordoost Brabant, de iets grotere regio dan
Noordoost Brabant of landelijk zijn gedaan. Het gaat al met al om een bedrag van circa 113 miljoen voor 2023. In 2022 was dit 91 miljoen. Voorgesteld wordt de raadsinformatiebrief vast te stellen zodat ook de raad een beeld krijgt hoe beïnvloedbare bestedingen zijn verdeeld over lokale, regionale of landelijk bedrijven en organisaties.
Besluit:
Vast te stellen de raadsinformatiebrief met betrekking tot informatie over de beïnvloedbare kosten middels
Raadsinformatiebrief beantwoording RIS 2023-TZ-44 over toegevoegde waarde aanstellen subsidiecoördinator
Z/23/150677 - D/24/1946131
Samenvatting
In de vergadering van de raad van 9 november 2023 is door wethouder Maarten Jilisen een toezegging gedaan naar aanleiding van agendapunt 6 over Vaststelling Programmabegroting 2024 Land van Cuijk. Daarin is toegezegd dat er een onderzoek wordt gedaan naar de toegevoegde waarde van het aanstellen van een subsidiecoördinator. Om aan deze toezegging voldoen wordt voorgesteld om een organisatiebrede subsidiescan uit te voeren. Na afloop van het onderzoek worden de resultaten teruggekoppeld aan het college en de raad.
Besluit:
Vast te stellen de raadsinformatiebrief over de toezegging m.b.t. de toegevoegde waarde voor het aan stellen van een subsidiecoördinator.
Raadsinformatiebrief Meicirculaire 2024 Ministerie BZK
Z/24/162047 - D/24/1900148
Samenvatting
Jaarlijks verschijnen meestal drie circulaires. De meicirculaire geeft de vertaling van de Voorjaarsnota van de rijksoverheid, de septembercirculaire de vertaling van de Miljoenennota en de decembercirculaire is op basis van de Najaarsnota en rondt het uitkeringsjaar zoveel mogelijk af. In deze raadsinformatiebrief informeren wij u over de effecten van de meicirculaire 2024 en wordt een doorkijk gegeven op het effect voor de Voorjaarsnota 2024.
Besluit:
- De raadsinformatiebrief meicirculaire 2024 vast te stellen
- De financiële vertaling te verwerken in de Planning & Control cyclus.
Toekennen straatnamen Maalderijstraat en Boekweitstraat te Wanroij
Z/23/154210 - D/24/1967387
Samenvatting
In het kader van de Wet basisregistratie adressen en gebouwen (Wet BAG) dienen alle openbare ruimtes benoemd te worden.
Voor het nieuwbouwproject ‘Korenveld’ op de locatie van de voormalige Boerenbond aan de Molenstraat te Wanroij komen nieuwe openbare wegen. Voorgesteld wordt om deze nieuwe straten, Maalderijstraat en Boekweitstraat te noemen.
Besluit:
De straten die liggen binnen het nieuwbouwproject ‘Korenveld’ op de locatie van de voormalige Boerenbond aan de Molenstraat in Wanroij de straatnamen Maalderijstraat en Boekweitstraat toe te kennen.
Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan - Buitengebied Op den Berg 4 Maashees
Z/23/136837 - D/24/1948637
Samenvatting
Dit vast te stellen bestemmingsplan voorziet in het herstellen van een omissie, zijnde het terugbrengen van de bestemming ‘Wonen’ ter plaatse van de bestaande woning op het adres Op den Berg 4 te Maashees, en het mogelijk maken van de plaatsing van acht chalets binnen het plangebied. Het bestemmingsplan voorziet in deze wens van de initiatiefnemer om dit mogelijk te maken op deze locatie. Daartoe is een raadsvoorstel opgesteld. Voorgesteld wordt dit vast te stellen.
Besluit:
- Het raadsvoorstel en concept raadsbesluit betreffende het bestemmingsplan Buitengebied Op den Berg 4 Maashees met identificatie nummer NL.IMRO.1982.BPBuOpdenBerg4Maas-VA01 gewijzigd vast te stellen.
- De Nota van zienswijzen en wijzigingen betreffende het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Op den Berg 4 Maashees vast te stellen.
- Geen exploitatieplan vast te stellen bij het bestemmingsplan Buitengebied Op den Berg 4 Maashees met identificatie nummer NL.IMRO.1982.BPBuOpdenBerg4Maas-VA01 omdat het kostenverhaal anderszins is verzekerd.
- Aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant te vragen om binnen de in artikel 3.8, lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening gestelde termijn van zes weken het vaststellingsbesluit bekend te mogen maken.
- Te besluiten dat er geen m.e.r. procedure doorlopen hoeft te worden.
Raadsinformatiebrief Beantwoording toezegging wethouder Janssen over toegankelijkheid van 't Schaartven te Overloon
Z/24/164684 - D/24/1988075
Samenvatting
In de raadsvergadering van 1 februari 2024 zegde wethouder Janssen toe in overleg te gaan met de eigenaar van het recreatieterrein 't Schaartven over het openbaar toegankelijk blijven van de zuidkant van 't Schaartven. In een gesprek met de wethouder maakten de exploitanten van de camping en de perceeleigenaar duidelijk dat hun plannen de openbaarheid niet aantasten. Het college zal er op toezien dat het gebied openbaar blijft.
Besluit:
Vast te stellen de raadsinformatiebrief over de toegankelijkheid van ’t Schaartven.
Kavelruil 31 Maasheggen
Z/24/166851 - D/24/1982158
Samenvatting
Ter uitvoering van het integraal uitvoeringsprogramma Maasheggen, dat op 6 juli 2017 door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Boxmeer is vastgesteld, is ook een ambitiekaart Maasheggen opgesteld. Op de kaart is opgenomen waar de gezamenlijke partijen de komende jaren het Maasheggenlandschap willen versterken. Eén van de middelen daartoe is om op vrijwillige basis grondruil te bewerkstelligen. Er dient zich nu voor de gebiedspartners een gelegenheid aan om gronden met een agrariër te ruilen. Vanuit het project Maasheggen is het zeer gewenst om de gronden van deze agrariër gelegen binnen een beoogde natuurkern vrij te ruilen. Deze ruil levert een éénmalige opbrengst op van € 249.462,- voor de inbreng/verkoop van de gemeentelijke percelen. De aankoop van de grond levert echter een structurele last van € 4.545,- per jaar op. Dit laatste wordt opgenomen in de 2e bestuursrapportage 2024.
Besluit:
- De percelen kadastraal bekend als gemeente Boxmeer sectie Z nummer 3697 (groot 1,0790 ha.) en sectie W nummer 291 (groot 0,4440 ha.) en kadastraal bekend als gemeente Wanroij sectie L nummer 266 (groot 2,3070 ha.) ruilen met de percelen kadastraal bekend als gemeente Boxmeer sectie E nummers 921, 919 en 845 samen ter grootte van 7,3665 ha., onder de voorwaarde dat geen andere geïnteresseerde zich meldt.
- Het voor de aankoop benodigde krediet van € 454.500,- met hieruit voortvloeiende kapitaallast van € 4.543,- per jaar, op te nemen in de 2e bestuursrapportage 2024.