Subsidie groenblauwe schoolpleinen
Meer groen op een schoolplein heeft veel voordelen. Kinderen bewegen bijvoorbeeld meer, er is meer schaduw en regenwater kan beter weglopen. De afgelopen jaren zijn al een aantal schoolpleinen in het Land van Cuijk groener gemaakt. En hopelijk worden er dat steeds meer. Wij hebben als gemeente een subsidie om scholen te helpen bij het vergroenen van hun schoolplein.
Provinciale subsidie vergroenen schoolpleinen
Vanaf 1 mei 2024 gaat de regeling Schoolplein van de Toekomst open. Basisscholen, scholen voor het voortgezet onderwijs en mbo's kunnen dan subsidie aanvragen om hun schoolplein te vergroenen. De Brabantse waterschappen, het Cultuurfonds Noord-Brabant en Provincie Noord-Brabant maken de subsidie mogelijk. Je krijgt 70% van de kosten waarop je subsidie kunt krijgen vergoed, tot maximaal €10.000 per project. Let op: de subsidieregeling is open tot en met 4 november 2024. Kijk voor meer informatie over subsidie Buurtfonds schoolpleinen van de toekomst (Deze link gaat naar een andere website) op de website van de provincie.
Gemeentelijke subsidie schoolpleinen
Om een extra impuls te geven aan het vergroenen van het schoolplein, hebben wij een gemeentelijke subsidieregeling gemaakt. Deze subsidie kun je aanvragen voor het vergroenen van een deel van het schoolplein. Tijdens het traject kunnen wij de school, op verschillende momenten, advies geven over de plannen. De hoogte van deze gemeentelijke subsidie is maximaal € 15.000,- per project.
Op de pagina subsidie groenblauwe schoolpleinen lees je hoe je deze subsidie kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn.
Voorwaarden gemeentelijke subsidie
- Bij de (gedeeltelijke) herinrichting van een schoolplein, wordt:
- regenwater afgekoppeld
- het aantal m2 verharding verminderd
- het schoolplein vergroend
Het streven is dat na het opnieuw inrichten het schoolplein bestaat uit minimaal 40% groen/beplanting en 30% schaduw
- Het vergroenen en uitdagend maken van het schoolplein gebeurt volgens de educatieve visie van de school
- Het schoolplein wordt robuust ingericht (op zo’n manier dat het beter bestand is tegen hevige regenval of droogte) en het water op het schoolplein wordt zichtbaar gemaakt
- De afvoer van regenwater van het dak van het schoolgebouw wordt afgekoppeld van het riool (voor scholen gebouwd voor 2008)
- Voor een betere leefomgeving van insecten en vogels, komen er op het schoolplein verschillende soorten bomen, struiken en planten die van nature in Nederland voorkomen (inheems). Voor de huisvesting van nieuwe diersoorten komen er vaste elementen
- Er worden hergebruikte en natuurlijke materialen gebruikt, zoals weggehaalde tegels, wilgentenen en houtsnippers
- Je beheert het schoolplein op een duurzame en onderhoudsvriendelijke manier. Je kunt dit aantonen met een onderhouds- en beheerplan voor minimaal 5 jaar na aanpassing van het schoolplein
- Je gebruikt het schoolplein voor educatieve doelen
- De speeltoestellen voldoen aan de veiligheidseisen voor certificering en onderhoud volgens de Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (Was)
- Het groenblauwe schoolplein blijft minstens 5 jaar na aanleg in stand
- De minimale bijdrage van school is de helft van de kosten voor het ontwerp en de uitvoeringskosten van het groenblauwe schoolplein. Dit zijn eigen middelen of middelen van derden.
Aanvragen gemeentelijke subsidie
Aanmelden initiatief groenblauwe schoolpleinen
Nodig
- Foto’s huidige situatie
- Een inrichtingstekening van het huidige schoolplein, met minimaal 3 overzichtsfoto’s, waarop met een arcering en een vermelding van het aantal m2 per vlak duidelijk wordt welk deel van het schoolplein verhard is en welk deel uit groene/ natuurlijke elementen bestaat
- Een korte beschrijving van de educatieve visie van de school en hoe deze visie zichtbaar is in het schoolpleinontwerp
- Invulling van het educatie- en bewustwordingstraject
- Een document waaruit blijkt dat er voldoende draagvlak is voor het aanpassen van het schoolplein. In dit document staat een toelichting van de schooldirecteur waaruit blijkt hoe ouders, leerlingen, omwonenden en mogelijke andere gebruikers betrokken zijn bij het maken van het plan
- Een schoolpleinontwerp op schaal dat een duidelijk beeld geeft van de gewenste inrichting van het schoolplein, speeltoestellen, beplanting en andere materialen
- Een kostenraming voor dit ontwerp
- Begroting en dekkingsplan, met een toelichting
- Een beheer- en onderhoudsplan voor minimaal 5 jaar
Subsidieregeling
Bekijk hier de regeling subsidie groenblauwe schoolpleinen gemeente Land van Cuijk 2024-2027 (Deze link gaat naar een andere website).
Meer informatie
Heb je vragen over een groener schoolplein, of wil je hier ook werk van maken? Neem dan contact op met Anke van der Hulst via anke.vanderhulst@landvancuijk.nl.
Wil jij zien wie je al voorgingen? Hoe een groenblauw schoolplein eruit ziet? Wat kinderen en scholen ervan vinden? Welke voordelen een groenblauw schoolplein heeft en hoe je dit kunt aanpakken? Bekijk dan het filmpje Land van Cuijk Klimaatproof Groene schoolpleinen op YouTube (Deze link gaat naar een andere website).
Kijk op de pagina 'Klimaatbestendig Land van Cuijk' voor meer projecten om overlast door klimaatveranderingen te voorkomen.