Slopen
Ga je iets slopen en heb je meer dan 10 m³ sloopafval dan moet je dit melden bij de gemeente. Ook het verwijderen van asbest moet je melden. Doe hiervoor de Vergunningcheck op het Omgevingsloket. In de Omgevingswet maakt het namelijk uit wat je gaat slopen. Daarom zijn er verschillende soorten sloopwerkzaamheden die je kunt kiezen. In sommige gevallen heb je een sloopvergunning nodig.
Kosten
Een sloopmelding is gratis.
Sloopmelding
Een sloopmelding doe je via de vergunningcheck op het Omgevingsloket. Dit moet minimaal 4 weken voordat je met het slopen begint. Bij het verwijderen van asbest door een bedrijf moet je een asbestinventarisatierapport toevoegen bij de melding. Je melding gaat direct naar de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN). Zij beoordelen je melding. Voor de start en beëindiging van de sloopwerkzaamheden geldt een informatie- en meldingsplicht.
Sloopvergunning
Soms is een sloopmelding niet voldoende. Je hebt dan een omgevingsvergunning voor het slopen nodig.
Een vergunning is in ieder geval nodig wanneer:
- Het gebouw een beschermd stads- en dorpsgezicht is
- Het gebouw een rijks- of gemeentelijk monument is
- Volgens het omgevingsplan een vergunning nodig is. Het omgevingsplan kun je bekijken via regels op de kaart in het Omgevingsloket (Deze link gaat naar een andere website)
Bijzonderheden
In en rond gebouwen kunnen beschermde dier- en plantensoorten leven. Bijvoorbeeld vleermuizen in de spouwmuren of muurvarens op de muur. Het werk mag niet ten koste gaan van deze soorten. Dit heet zorgplicht.
Via de Beschermde Soortenindicator (Besi) in het Omgevingsloket maak je hierover een rapport. Als er beschermde soorten leven moet je de adviezen in het rapport volgen.
Tips
- Video met uitleg over de vergunningcheck en het indienen van een aanvraag (Deze link gaat naar een andere website) in het Omgevingsloket
Meer informatie
Heb je hierboven niet de informatie gevonden die je zocht? Vul dan het formulier verzoek om informatie bouwen en wonen in.