Overlijden aangeven
Als iemand is overleden, dan regelt meestal de uitvaartorganisatie de aangifte. Als nabestaande kun je ook zelf aangifte doen. Je doet de aangifte in de gemeente waar de persoon is overleden.
Regel je dit liever in het gemeentehuis? Maak dan een afspraak (Deze link gaat naar een andere website).
Kosten
Aangifte van overlijden
2024
€ 16,60 (uittreksel overlijdensregister)
Overlijden aangeven
Meenemen
- E-herkenning bij online aangifte of geldig identiteitsbewijs, van de persoon die aangifte doet, bij een afspraak
- Verklaring van overlijden ingevuld door een arts (A-verklaring)
- Enveloppe met doodsoorzaakverklaring vastgesteld door een arts (B-verklaring)
- Trouwboekje (niet verplicht)
Aangifte doen
De uitvaartondernemer óf jij doet de aangifte bij de gemeente. Meestal moet dit binnen zes dagen na het overlijden. Een begrafenis of crematie moet namelijk uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Vraag toestemming voor een begrafenis of crematie aan de gemeente. Neem voor de aangifte eerst contact op met de afdeling burgerzaken via het algemene nummer 0485-854000
Wat als een naaste in het buitenland overlijdt
Als een naaste in het buitenland overlijdt, moet je veel regelen. Medewerkers van de ambassade of het consulaat of het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) kunnen je helpen. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Wat moet je allemaal regelen
Nabestaanden weten vaak niet wat er allemaal geregeld moet worden. Of waar ze moeten beginnen. Op Rijksoverheid.nl/overlijden (Deze link gaat naar een andere website) kun je een overzicht maken van de te regelen zaken.