Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Opvang Oekraïense vluchtelingen Land van Cuijk

De Russische inval in Oekraïne heeft geleid tot een grote stroom vluchtelingen. Een aantal is doorgereisd naar Nederland. Ook onze gemeente werkt mee om deze mensen op te vangen.

Opvang door de gemeente

We vangen zoveel mogelijk vluchtelingen op in enkele grotere locaties, waar mensen langer kunnen blijven. We vangen in totaal 590 mensen op in de gemeentelijke opvang. Het grootste gedeelte (500) van deze groep woont in het oude AZC in Overloon. Daarnaast vangen we 80 bewoners op bij camping ’t Buuteland in Sint Anthonis en 10 bewoners in een oud kantoorpand in Vierlingsbeek. Daarbij werken we onder andere samen met Sociom, Vluchtelingenwerk en onderwijsorganisaties.

Opvang door particulieren

Het is hartverwarmend dat particulieren en ondernemers hulp bieden aan gevluchte Oekraïners.

Het is een grote verantwoordelijkheid om een tijdelijk thuis te bieden. Het is daarom belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je deze beslissing neemt. Om je daarbij te helpen, heeft de Rijksoverheid de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (Deze link gaat naar een andere website) gemaakt. In deze handreiking vind je informatie over hoe je een opvangplek kunt aanbieden, waar je op moet letten en welke voorzieningen er zijn.

Inschrijven bij gemeente

Vang je Oekraïense vluchtelingen op? Dan is het belangrijk dat zij zich inschrijven bij de gemeente. Kijk op de pagina Oekraïense vluchtelingen inschrijven voor meer informatie en de formulieren die je nodig hebt. Inschrijven is belangrijk! Onder andere voor het regelen van onderwijs en zorg.

Onderwijs

In Nederland gaan kinderen van 4 tot en met 12 jaar naar het basisonderwijs. Voor 12 tot 16/18 jaar is er het voortgezet onderwijs. We maken een aparte klas voor de Oekraïense kinderen. Waar de kinderen zich veilig voelen, elkaar kunnen ontmoeten, spelen en leren. Daarbij willen we in de eerste maanden zoveel mogelijk aansluiten bij het Oekraïense onderwijs. Het Metameer College in Stevensbeek verzorgt het basis- en voortgezet onderwijs. Voor vervoer naar de school wordt gezorgd. Ouders ontvangen op de opvanglocaties informatie en het aanmeldformulier.

Leefgeld

We betalen het leefgeld uit op BNG-pasjes die worden uitgereikt aan de Oekraïense vluchtelingen. Mochten de Oekraïners al een IBAN hebben, dan wordt het leefgeld hier op uitbetaald.

Waarvoor kan je het leefgeld gebruiken?

Dit kun je onder andere gebruiken voor persoonlijke verzorging, kleding, eten drinken of een sport-abonnement.

Wanneer stopt het leefgeld?

Voor vragen over het pasje kun je ons bellen op telefoonnummer 0485-854000. De verantwoordelijke afdeling zal antwoord geven op je vragen.

На які потреби можна використовувати кошти на проживання?

Ці кошти ви можете використовувати, серед іншого, на вашу особисту гігієну, одяг, їжу та напої або на спортивний абонемент.

Коли зупиниться виплата коштів на проживання?

З питаннями щодо вашої банківської картки ви можете зателефонувати в муніципалітет Land van Cuijk (Ланд фан Куйк) за номером 0485 854 000. Працівник відповідного відділу дасть відповідь на ваші запитання.

Прожиточный минимум для Украинцев (Russisch)

Начиная с июня месяца 2022 года средства на проживание будут перечисляться на карту BNG банка. Средства на проживание на целый месяц будут перечисляться в каждый первый понедельник месяця, со вторника вы сможете увидеть зачислены ли деньги на вашу карту.
В понедельник 30-05 и во вторник 31-05 банкоские карточки были выданы одному из членов семьи или одинокому Украинцу.

На какие нужды можно тратить средства на проживание?

Эти средства вы можете тратить, среди прочего, на вашу личную гигиену, одежду, пищу и напитки или на спортивный аббонемент.

Когда прекратится выплата средств на проживание?

С вопросами относительно вашей банковской карты вы можете позвонить в муниципалитет Land van Cuijk (Ланд фан Куйк) по номеру 0485 854 000. Работник соответствующего отдела даст ответ на ваши вопросы.

Veel gestelde vragen

Moeten Oekraïners asiel aanvragen?

Nee. Oekraïners kunnen sinds 2017 zonder visum vrij reizen naar de Europese Unie. Hierdoor is een asielaanvraag geen voorwaarde voor een legaal kortdurend verblijf in Nederland. Hierbij gaat het om de eerste 90 dagen.

Wat moet men doen na het verstrijken van de eerste 90 dagen (kort verblijf)?

Verlengen van een visum kort verblijf of vrije termijn kan met maximaal 90 dagen, tot een totaal van 180 dagen. Dit kan ook als het visum of de vrije termijn al verlopen is. Hoe het visum kort verblijf of vrije termijn verlengd kan worden wordt zo snel mogelijk duidelijk. Kijk voor meer info op de website van de IND (Deze link gaat naar een andere website)

Zijn er vanuit de gemeente financiële middelen beschikbaar voor de particuliere opvang van vluchtelingen uit Oekraïne?

Nee, op dit moment zijn er geen financiële middelen beschikbaar.

Hoe staat het met de basisvoorzieningen zoals de ziektekostenverzekering? Kortom: kunnen Oekraïners naar het ziekenhuis en zijn de kosten dan gedekt?

Alle kosten voor zorg uit het basispakket worden vergoed aan vluchtelingen uit Oekraïne. De vluchteling hoeft geen bijdrage te betalen aan de zorgverlener.

Ik wil geld doneren? Bij welke organisatie doe ik dat?

Doneer via Giro555 aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben.

Ik wil als vrijwilliger meehelpen. Bij wie kan ik dan terecht?

Kijk naar initiatieven in de regio. Maar je kunt ook terecht bij de organisatie voor sociaal werk in het Land van Cuijk en West Maas en Waal, Sociom. Deze organisatie organiseert de aanvragen om als vrijwilliger hulp te bieden. Wil je helpen, neem dan contact op met het Mantelzorg & Vrijwilligersplein: 0485-700500

Ik heb een vraag, maar kan het antwoord hier niet vinden.

Heb je een andere vraag, neem dan contact op met het Klantcontactcentrum via telefoonnummer 0485-854000, of stuur een e-mailadres naar gemeente@landvancuijk.nl, onder vermelding van Opvang Oekraïners.

Hulplijn Rode Kruis

WhatsApp

Het Rode Kruis heeft een WhatsApp-hulplijn voor Oekraïners. Hier kunnen hulpvragen in het Oekraïens en Engels gesteld worden en krijg je in dezelfde taal antwoord. Het nummer is 06-48158053.

Telefoonlijn

Daarnaast is er voor Nederlandstaligen een telefoonnummer voor hulpvragers en hulpaanbieders: 070-4455888. Op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 21.00 uur.

Hulp bij vertalen

Bij hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne is de taal vaak een probleem. Als je hulp nodig hebt met vertalen kun je gebruik maken van de Online taalondersteuning voor Oekraïnse vluchtelingen (Deze link gaat naar een andere website) van teleportel.com.

Nadat je daar aangemeld bent als gebruiker of vertaler kun je gebruik maken van de taalondersteuning.

Meer informatie

Hieronder vind je een aantal links naar websites met meer informatie:

  1. www.rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website)
  2. www.takecarebnb.org (Deze link gaat naar een andere website)
  3. www.vluchtelingenwerk.nl (Deze link gaat naar een andere website)
  4. www.rodekruis.nl (Deze link gaat naar een andere website)
  5. www.legerdesheils.nl (Deze link gaat naar een andere website)