Hout stoken
Veel inwoners hebben een houtkachel, vuurkorf, open haard, of barbecue. Stoken geeft warmte en kan gezellig zijn. Maar er komt ook rook vrij. Anderen kunnen hier last van hebben. Bijvoorbeeld mensen met gevoelige luchtwegen, astma of andere longziekten. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat je buren last hebben van de rook.
Stookwijzer
De Stookwijzer (Deze link gaat naar een andere website) is een website met advies wanneer je het vuur beter uit kunt laten. De Stookwijzer meet op postcodeniveau en kijkt naar luchtkwaliteit en windkracht. De Stookwijzer is er voor vuur dat je buiten én binnen stookt.
Stookalert
Via het Stookalert (Deze link gaat naar een andere website) krijg je een e-mail wanneer het weer niet geschikt is om hout te stoken, bijvoorbeeld door weersomstandigheden. Je kunt je aanmelden voor het Stookalert (Deze link gaat naar een andere website).
Stooktips
Met deze tips stook je beter en met minder rook:
- Bekijk voor je gaat stoken de Stookwijzer (Deze link gaat naar een andere website) en stook niet bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan hangen en kan zorgen voor luchtvervuiling en geuroverlast in de buurt.
- Stook alleen droog (minimaal 2 jaar gedroogd) en onbehandeld (niet geverfd of gebeitst) hout. Heb je een speciale vochtmeter voor hout? Controleer of de houtvochtigheid tussen 12% en 15% ligt.
Buiten:
- Waarschuw je buren als je hout gaat stoken in de tuin, zodat ze hun ramen en deuren kunnen sluiten.
- Gebruik geen chemische aanmaakblokjes en vloeistoffen, zoals chemische witte aanmaakblokjes. Maar een natuurlijke variant, zoals houtwol aanmaakkrullen.
- Een elektrische of gasbarbecue geeft minder rookoverlast. Dat is beter dan een barbecue op houtskool.
- Neem een vuurpot in plaats van een vuurkorf. Deze geven weinig luchtvervuiling en stank. De brandstof is een gel die meestal bestaat uit alcohol, water en een bindmiddel.
Binnen:
- Bekijk het filmpje 8 stooktips voor de houtkachel en open haard (Deze link gaat naar een andere website).
Overlast door houtrook
Heb je last van de rook? Probeer dan eerst het gesprek aan te gaan met degene die hout stookt. Leg uit waar je last van hebt. Misschien helpen de tips voor verantwoord stoken, of kun je het probleem met enkele afspraken oplossen. Kom je er samen niet uit? Dan kun je Buurtbemiddeling Land van Cuijk (Deze link gaat naar een andere website) bellen voor advies.
Overlast melden bij de gemeente
Er zijn landelijke regels voor het plaatsen van de afvoer van rook en toevoer van verbrandingslucht (schoorsteen). In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) (Deze link gaat naar een andere website) staan de technische bouwregels voor (hout)kachels. Sinds 2022 gelden ook Europese eisen voor nieuwe kachels (Deze link gaat naar een andere website). Er mogen alleen kachels op de markt komen met een CE-markering. Meer informatie over de landelijke regels vind je op Houtkachels: regels bij nieuwbouw op Informatiepunt Leefomgeving (Deze link gaat naar een andere website).
De eigenaar van een gebouw is verantwoordelijk voor het plaatsen en onderhouden van de schoorsteen. Denk je dat bijvoorbeeld de hoogte van een schoorsteen niet volgens de regels is, dan kan je dat bij ons melden. Je kunt een handhavingsverzoek doen of een overtreding melden. Meer informatie hierover vind je op de pagina Verzoek om handhaving.