Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Hout stoken

Veel inwoners hebben een houtkachel, vuurkorf, open haard, of barbecue. Stoken geeft warmte en kan gezellig zijn. Maar er komt ook rook vrij. Anderen kunnen hier last van hebben. Bijvoorbeeld mensen met gevoelige luchtwegen, astma of andere longziekten. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat je buren last hebben van de rook.

Stookwijzer

De Stookwijzer (Deze link gaat naar een andere website) is een website met advies wanneer je het vuur beter uit kunt laten. De Stookwijzer meet op postcodeniveau en kijkt naar luchtkwaliteit en windkracht. De Stookwijzer is er voor vuur dat je buiten én binnen stookt.

Stookalert

Via het Stookalert (Deze link gaat naar een andere website) krijg je een e-mail wanneer het weer niet geschikt is om hout te stoken, bijvoorbeeld door weersomstandigheden. Je kunt je aanmelden voor het Stookalert (Deze link gaat naar een andere website).

Stooktips

Met deze tips stook je beter en met minder rook:

Buiten:

Binnen:

Overlast door houtrook

Heb je last van de rook? Probeer dan eerst het gesprek aan te gaan met degene die hout stookt. Leg uit waar je last van hebt. Misschien helpen de tips voor verantwoord stoken, of kun je het probleem met enkele afspraken oplossen. Kom je er samen niet uit? Dan kun je Buurtbemiddeling Land van Cuijk (Deze link gaat naar een andere website) bellen voor advies.

Overlast melden bij de gemeente

Er zijn landelijke regels voor het plaatsen van de afvoer van rook en toevoer van verbrandingslucht (schoorsteen). In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) (Deze link gaat naar een andere website) staan de technische bouwregels voor (hout)kachels. Sinds 2022 gelden ook Europese eisen voor nieuwe kachels (Deze link gaat naar een andere website). Er mogen alleen kachels op de markt komen met een CE-markering. Meer informatie over de landelijke regels vind je op Houtkachels: regels bij nieuwbouw op Informatiepunt Leefomgeving (Deze link gaat naar een andere website).

De eigenaar van een gebouw is verantwoordelijk voor het plaatsen en onderhouden van de schoorsteen. Denk je dat bijvoorbeeld de hoogte van een schoorsteen niet volgens de regels is, dan kan je dat bij ons melden. Je kunt een handhavingsverzoek doen of een overtreding melden. Meer informatie hierover vind je op de pagina Verzoek om handhaving.