Geldwijzer
Op deze pagina vind je een heldere uitleg over de verschillende vormen van financiële hulp die beschikbaar zijn. Zoek je bijvoorbeeld hulp bij het betaalbaar boodschappen doen of het kopen van leuke goedkope kleding? Of krijg je graag advies over hoe je als gezin of student je uitgaven beter kunt betalen met je inkomsten? Hier vind je alle mogelijkheden die er zijn en met wie je contact kunt opnemen voor hulp of advies.
Boodschappen
Voedselbank
Heb je niet genoeg geld om alle boodschappen te kopen die je eigenlijk nodig hebt voor jou en je gezin? De Voedselbank kan helpen om jou en jouw gezin een gezonde maaltijd te geven. De Voedselbank deelt pakketten met voedsel uit aan mensen die dat nodig hebben. Meer informatie www.voedselbanklandvancuijk.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Supermarkten
In verschillende supermarkten worden producten met de houdbaarheidsdatum van dezelfde dag tegen een laag bedrag verkocht. Die producten zijn vaak te herkennen aan kortingsstickers. Daarnaast bieden sommige supermarkten voor een lage prijs pakketten aan met zulke producten. Als je daar gebruik van maakt help je meteen om voedselverspilling tegen te gaan.
Too good to go
Met de app Too Good To Go kun je voor weinig geld producten bij een winkel in de buurt aan het einde van de dag ophalen. De producten zijn altijd een verrassing. Ook hiermee help je om voedselverspilling tegen te gaan. De app Too Good To Go kun je downloaden in de App Store of de Google Play Store op je telefoon. Meer informatie www.toogoodtogo.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Kleding en spullen voor in huis
Kringloopwinkels
Het kan lastig zijn om met weinig geld nieuwe kleren of spullen voor in huis te kopen. Om dat toch te kunnen doen, kun je naar kringloopwinkels en tweedehandswinkels. Meer informatie over waar bij jou in de buurt een kringloopwinkel is, vind je op www.allekringloopwinkels.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Kledingbank Nijmegen en omstreken
De Kledingbank is er voor mensen die niet veel geld hebben. Met een verwijsbrief van de voedselbank, een hulpverlener of het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan je daar zelf kleren uitzoeken. Meer informatie www.kledingbanknijmegen.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Handige websites en online groepen
Hieronder verschillende websites, apps en online groepen waar kleding en spullen voor in huis gratis of voor weinig geld worden aangeboden.
- www.gratisaftehalen.nl (Deze link gaat naar een andere website)
- www.gratisoptehalen.nl (Deze link gaat naar een andere website)
- www.vinted.nl (Deze link gaat naar een andere website)
- www.marktplaats.nl (Deze link gaat naar een andere website)
- www.facebook.com (Deze link gaat naar een andere website) - lokale ruilgroepen, gratis groepen
- www.nextdoor.nl (Deze link gaat naar een andere website)
Rondkomen met kinderen
Kindpakket bij Leergeld
Bij Stichting Leergeld Land van Cuijk kun je voorzieningen aanvragen voor kinderen van 4 tot 18 jaar als je gezin een inkomen heeft van maximaal 130 procent van de bijstandsnorm. We noemen deze voorzieningen het Kindpakket. Het Kindpakket geeft kinderen van deze gezinnen de mogelijkheid om mee te doen aan sportactiviteiten, cultuuractiviteiten, zoals dans en muziek, zwemles en activiteiten op school. Meer informatie www.leergeldlandvancuijk.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Babystartpakket
Stichting Babyspullen richt zich op de eerste 1000 dagen van het kind. Voor ondersteuning van kinderen van 0 tot 4 jaar is de gemeente
aangesloten bij Stichting Babyspullen. Zij leveren, op aanvraag van bijvoorbeeld een verloskundige of kraamzorg, babystartpakketten. Deze zijn niet direct aan te vragen door ouders.
Kinderalimentatie tot 21 jaar
Heb je recht op kinderalimentatie, maar betaalt degene die alimentatie moet betalen niet? Dan kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) je hiermee verder helpen. Meer informatie www.lbio.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Kinderen gratis naar de bibliotheek
Het jeugdabonnement is gratis voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Met een abonnement krijgt jouw kind toegang tot de enorme verzameling luisterboeken, e-books, boeken, tijdschriften en speelgoed. En dat niet alleen: de bibliotheek organiseert lezingen, cursussen, workshops en (kinder) activiteiten. Als je lid bent, krijg je altijd (minimaal) €2,50 korting op deze evenementen. Meer informatie www.biblioplus.nl/lidworden (Deze link gaat naar een andere website).
Leerlingenvervoer
Leerlingenvervoer is er voor kinderen die niet zelf naar school kunnen reizen. Bijvoorbeeld door een handicap, of omdat ze speciaal (basis)onderwijs volgen. Als dit voor jouw kind geldt, kan de gemeente zorgen voor vervoer of een vergoeding geven voor de reiskosten. Meer informatie www.gemeentelandvancuijk.nl/leerlingenvervoer.
Kind naar Gezonder Gewicht
Kinderen die een gezonde manier van leven hebben zitten vaak lekkerder in hun vel. Gezond leven lijkt vaak meer te kosten, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Meld je kind gratis aan om mee te doen aan Kind naar Gezonder Gewicht. Dit is een aanpak voor kinderen met overgewicht of obesitas en hun gezin. Samen werk je er naartoe dat jouw kind zich prettiger voelt en een gezondere manier van leven krijgt. Meer informatie www.ggdhvb.nl/mijn-kind/kindnaar-gezonder-gewicht (Deze link gaat naar een andere website).
Sjors Sportief & Creatief
Zit jouw kind op de basisschool en wil hij of zij kennis maken met sport of cultuur? Dat kan via Sjors Sportief & Creatief. Op hun website en in het boekje dat elk jaar wordt uitgedeeld op de basisschool vind je een overzicht van alle activiteiten in de gemeente waar je jouw kind voor kan aanmelden. Zo kan jouw kind op een makkelijke en vaak gratis manier kennis maken met de sportverenigingen en cultuurinstellingen in Land van Cuijk. Meer informatie www.sjorssportief.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Stichting Kinderfeest
Voor duizenden kinderen is het niet logisch om hun verjaardag een kinderfeestje te geven. Heb je niet voldoende geld om een kinderfeestje te organiseren voor je jarige kind? Stichting Kinderfeest biedt kinderen van mensen met te weinig geld een dag om nooit te vergeten. De aanvragen lopen altijd via hulpverleners die betrokken zijn met het gezin en de financiële situatie kennen. Meer informatie www.stichtingkinderfeest.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Jarige Job
Ieder kind verdient een mooie verjaardag. Toch kan het dat je te weinig geld hebt om de verjaardag te vieren of cadeautjes te kopen. Heb jij een kind van 4 tot en met 18 jaar dat zijn verjaardag niet kan vieren? Dan kan je tot 6 weken voor de verjaardag een verjaardagsbox aanvragen bij Stichting Jarige Job. Een box vol met versiering en traktaties voor de klas en leraren. Met ook wat lekkers voor de visite en natuurlijk een mooi cadeau. Meer informatie www.stichtingjarigejob.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Jongeren en studenten
Studiefinanciering
Sta je ingeschreven als student aan het mbo, hbo of universiteit? Dan kun je geld krijgen voor je opleiding: studiefinanciering. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de basisbeurs, aanvullende beurs, studentenreisproduct, rentedragende lening en collegegeldkrediet (deze laatste is alleen voor hbo en universiteit). Meer informatie www.duo.nl/particulier/studiefinanciering (Deze link gaat naar een andere website).
Studietoeslag
Ben je student en heb je een structurele medische handicap? En kun je daardoor naast je studie geen bijbaan hebben? Dan kun je misschien studietoeslag krijgen. Studietoeslag is een steuntje in de rug om een opleiding te kunnen volgen of af te maken. Het is geen lening die je moet terugbetalen. Je mag het geld gewoon houden en gebruiken waarvoor je maar wilt. Meer informatie www.gemeentelandvancuijk.nl/ studietoeslag.
Tegemoetkoming schoolkosten voor scholieren
Ben je tussen de 18 en 30 jaar en volg je een voltijdopleiding in het voortgezet onderwijs? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een tegemoetkoming schoolkosten voor scholieren. Meer informatie www.duo.nl/particulier/tegemoetkoming-scholieren (Deze link gaat naar een andere website).
Mbo-studentenfonds
Ben je ingeschreven als student aan het mbo en heb je studievertraging? Je kunt mogelijk geld krijgen bij studievertraging, als je ouders een minimum inkomen hebben of als je in de studentenraad zit. Je vraagt de vergoeding aan op je mbo-school. Meer informatie op wanneer heb ik recht op het mbo-studiefonds op www.rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Profileringsfonds hoger onderwijs
Volg je een studie in het hoger onderwijs en loop je door bijzondere omstandigheden studievertraging op? Dan kun je financiële ondersteuning aanvragen uit het profileringsfonds van je hogeschool of universiteit. Meer informatie op Profileringsfonds op www.rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Advies bij geldzaken
Hulp bij schulden
Heb je schulden waar je zelf niet meer uitkomt? Dan kun je hulp krijgen van schuldhulpverleningsorganisatie Verder. Verder is een organisatie die namens de gemeente, inwoners met schulden helpt. Deze hulp is gratis voor alle inwoners van Land van Cuijk. Meer informatie www.gemeentelandvancuijk.nl/hulp-bij-schulden.
Sociaal raadslieden Sociom
De sociaal raadslieden van Sociom kunnen je helpen bij vragen over geld, recht en wetten. In Nederland zijn er heel veel verschillende regels, wetten en voorzieningen, maar wanneer heb je nou waar recht op? De sociaal raadslieden van Sociom adviseren en helpen je bij vragen. Inwoners van onze gemeente kunnen de sociaal raadslieden gratis om hulp vragen. Je kunt contact met ze opnemen via 0485-700500 of srw@sociom.nl. Meer informatie www.sociom.nl/aanbod/vragenover- geld-recht-en-wetten (Deze link gaat naar een andere website).
Informatiepunt bij BiblioPlus
Het vinden van informatie of iets regelen met de overheid gaat steeds vaker via de computer. Maar liefst 4 miljoen Nederlanders vinden dit lastig. Krijg je moeilijke brieven, herinneringen of e-mails? Weet je niet waar je moet beginnen met het zoeken naar de goede informatie? Kom naar het Informatiepunt van de Bibliotheek. De informatiespecialisten helpen je graag. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Meer informatie www.biblioplus.nl/ip (Deze link gaat naar een andere website).
Budgetcoach Sociom
Het bijhouden van je geldzaken kan soms lastig zijn. Heb jij hulp nodig met het openen van (digitale) post en het duidelijk krijgen van schulden die er kunnen zijn? De budgetcoach van Sociom steunt, adviseert en helpt je graag weer op weg. Meer informatie www.sociom.nl/aanbod/budgetcoaching (Deze link gaat naar een andere website).
Thuisadministratie Sociom
Het bijhouden van je administratie is een hele klus. Heb jij hulp nodig bij je (digitale) post of financiële administratie? De vrijwilligers van Sociom helpen, informeren en adviseren je hierbij graag. Dat kan bij jou thuis of op bij een vrijwilliger. Meer informatie
www.sociom.nl/aanbod/thuisadministratie (Deze link gaat naar een andere website).
Formulierenbrigade Sociom
Heb je hulp nodig bij het invullen van (digitale) formulieren? De vrijwilligers van de Formulieren-brigade van Sociom helpen, informeren en adviseren je hierbij graag. Meer informatie www.sociom.nl/formulierenbrigade (Deze link gaat naar een andere website).
Thuisadministratie Senioren Brabant-Zeeland
Heb je moeite met het bijhouden van je administratie en wil je bijvoorbeeld hulp bij het ordenen van je post of met budgetteren? Dan kun je hulp vragen aan een vrijwillige thuisadministrateur via de afdeling bij jou in de buurt. Meer informatie www.kbo-brabant.nl/thuisadministratie (Deze link gaat naar een andere website).
Belastinghulp Senioren Brabant- Zeeland
Senioren Brabant-Zeeland (eerder KBO-Brabant) is er voor iedereen vanaf 50 jaar. Zij bieden een belastingservice: via de lokale afdeling kun je hulp vragen aan een van de vrijwillige belastinghulpen voor hulp bij je aangifte inkomstenbelasting. Ook kunnen zij je helpen bij het aanvragen van je zorg- of huurtoeslag. Meer informatie www.kbo-brabant.nl/belastinghulp (Deze link gaat naar een andere website).
Online hulp
Cliëntondersteuning
Heb je vragen over de zelfstandig leven, zorg en ondersteuning, participatie, wonen, onderwijs en werk en inkomen? En is er meer hulp nodig dan mensen in je eigen omgeving kunnen bieden? Dan kan je gratis gebruik maken van de cliëntondersteuner, die er is om ervoor te zorgen dat je hulp en/of zorg krijgt die aansluit op wat jij nodig hebt. Meer informatie www.gemeentelandvancuijk.nl/clientondersteuning.
Huisbezoek tijdens zwangerschap
Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Aan de verloskundige kun je vragen wat wel en niet gezond is. Soms heb je andere vragen. Misschien heb je zorgen over geld, over hoe je je kind kunt opvoeden, of over ruzie met je partner of familie. Het is fijn als je deze vragen of zorgen al kunt bespreken als je zwanger bent. En hulp kunt krijgen. Dan kan een jeugdverpleegkundige je misschien wel helpen. Ben je zwanger en heb je interesse in een huisbezoek door een jeugdverpleegkundige? Meld je gratis aan voor een huisbezoek. Meer informatie www.ggdhvb.nl/zwanger/prenataalhuisbezoek (Deze link gaat naar een andere website).
Grip op je geldzaken met Geldfit
Soms is het lastig om je geldzaken op orde te brengen. Wat extra hulp kan dan fijn zijn. De gemeente werkt samen met Geldfit om je inzicht te geven in je financiële situatie. Gebruik de tips van Geldfit voor het gezond houden van jouw geldzaken. Je krijgt meer inzicht in je financiële situatie en je krijgt advies en handige tips. Zodat je elke maand je vaste uitgaven kunt betalen. Meer informatie www.geldfit.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Geldplannen
Wil jij ook weten of je geld kunt besparen, maar wil je geen gesprek met de gemeente? Maak dan zelf een geldplan. Er is een geldplan voor veel verschillende situaties. Door – anoniem – een paar gegevens in te vullen, krijg je een persoonlijk plan van aanpak. Elke stap in het plan van aanpak heeft als doel je financiële situatie sterker te maken. Je weet wat je moet doen, en kunt besluiten om het zelf te doen, of hulp te vragen aan anderen. De geldplannen van Nibud zijn voor inwoners van onze gemeente gratis beschikbaar. Meer informatie www.startpuntgeldzaken.nl/landvancuijk (Deze link gaat naar een andere website).
Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)
Het Nibud heeft verschillende hulpmiddelen en testen op hun website staan die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in je financiële situatie. De geldplannen horen hierbij, maar er zijn nog meer handige hulpmiddelen en testen beschikbaar op de website. Meer informatie www.nibud.nl/tools (Deze link gaat naar een andere website).
Ondersteuning vanuit de gemeente
Bijstandsuitkering
Heb je geen werk en weinig geld om van te leven? Dan heb je mogelijk recht op een bijstandsuitkering. Hiermee kun je jouw kosten betalen tot je weer werk hebt of weer gaat studeren. Of heb je een bepaalde leeftijd bereikt, ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt en/of heb je daardoor moeten stoppen met jouw eigen bedrijf? Dan krijg je misschien een inkomensvoorziening. Meer informatie: www.gemeentelandvancuijk.nl/uitkering-aanvragen.
Bijzondere bijstand
Soms krijg je te maken met bijzondere omstandigheden en daardoor onverwachte kosten. Als je deze kosten dan niet kunt betalen, kun je bijzondere bijstand aanvragen. Een aantal voorbeelden van deze kosten zijn medische kosten, advocaatkosten, bewindvoerderskosten, en sommige maatschappelijke kosten. Meer informatie www.gemeentelandvancuijk.nl/bijzondere-bijstand.
Reductieregeling
Als je een laag inkomen hebt, is het soms lastig om mee te doen aan activiteiten die geld kosten. Bijvoorbeeld sporten, een hobbyclub of een abonnement bij de bibliotheek. Daarom kun je als inwoner vanaf 18 jaar voor de kosten voor dit soort activiteiten een bijdrage van de gemeente krijgen. Dit heet de reductieregeling. Voor de kosten voor dit soort activiteiten voor kinderen kun je gebruik maken van het Kindpakket bij Leergeld, te vinden in het hoofdstuk ‘Rondkomen met kinderen’. Meer informatie www.gemeentelandvancuijk.nl/bijzondere-bijstand.
Individuele inkomenstoeslag
Als je 3 jaar of langer van een inkomen op of rond bijstandsniveau moet rondkomen, en geen of weinig eigen bezit hebt, dan kun je vaak niet meer sparen voor de grotere uitgaven. Zoals een wasmachine of koelkast die kapotgaat. Met de individuele inkomenstoeslag kun je dit weer doen. Je kunt elk jaar een aanvraag doen voor de individuele inkomenstoeslag. Het bedrag hangt af van jouw leefsituatie. Meer informatie www.gemeentelandvancuijk.nl/individuele-inkomenstoeslag.
Collectieve zorgverzekering
Het VGZ Gemeentepakket is een zorgverzekering van de gemeente Land van Cuijk en VGZ. Het is een totaalpakket met daarin een basisverzekering, aanvullende verzekering en tandartsverzekering. Speciaal voor inwoners met een lager
inkomen. Meer informatie www.vgz.nl/zorgverzekering/gemeenten/landvancuijk (Deze link gaat naar een andere website).
Kwijtschelding gemeentelijke belastingen
Heb je een laag inkomen, weinig tot geen eigen vermogen en heb je geen auto met een hoge waarde? Mogelijk kun je kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen aanvragen. Of je mogelijk recht hebt op kwijtschelding hangt af van jouw persoonlijke financiële situatie. Meer informatie www.gemeentelandvancuijk.nl/belastingaanslag-betalen-en-kwijtschelding.
Voor ondernemers
Geldfit zakelijk
Als ondernemer houd je graag grip op je geld. Bij Geldfit vind je alle tips, tools en informatie die je daarbij kunt gebruiken. Zij kennen de organisaties en oplossingen
die jou verder kunnen brengen. Meer informatie www.geldfit.nl/zakelijk (Deze link gaat naar een andere website).
Over Rood
Over Rood is een landelijke organisatie die ondernemers met financiële zorgen helpt. Zij bieden je hulp als je in financiële problemen zit en er alleen niet uitkomt. Meer informatie www.overrood.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Uitkering voor zelfstandig ondernemers
Ben je zelfstandig ondernemer en heb je financiële problemen? Ontvang je een bijstandsuitkering en heb je plannen om een zelfstandige onderneming op te starten? Wil je stoppen met een zelfstandige onderneming? In zo’n situatie kun je recht hebben op een (aanvullende) bijstandsuitkering voor ondernemers.
Besparen op energiekosten
Energiecoach
Energie besparen is steeds harder nodig. Een energiecoach kan helpen met informatie over maatregelen, die passen bij jouw woning. Meer informatie www.gemeentelandvancuijk.nl/energiecoach.
Energieaanpakker Sociom
Heb je hulp nodig bij het besparen van energie? De energieaanpakker van Sociom komt bij je thuis en biedt persoonlijke tips en advies. We helpen je ook met gemeentelijke projecten en voorzieningen, zoals het Lokaal
isolatieproject van gemeente Land van Cuijk. Meer informatie www.sociom.nl/aanbod/energieaanpak/ (Deze link gaat naar een andere website).
Lokaal isolatieproject
Dit project is speciaal voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening, waarbij de gemeente voor 500 huishoudens één isolatiemaatregel betaalt. De belangrijkste isolatiemaatregel is spouwmuurisolatie. Als dit niet kan, wordt er gekeken naar andere maatregelen. Bijvoorbeeld het isoleren van vloeren of dak, of het vervangen van enkel glas of oud isolatie glas. Meer informatie www.gemeentelandvancuijk.nl/isoleert.
Energiehulp (klusbus)
Huishoudens met een energietoeslag mogen gebruik maken van een gratis energie klusbus. De klusbus komt thuis langs, neemt gratis energiebesparende maatregelen mee en brengt deze direct aan. Hierdoor verbruik je minder energie, waardoor je zo enkele tientjes per maand bespaart. Geen energietoeslag, maar wel erg hoge energiekosten en een tochtig, vochtig huis? Vraag dan een energiecoach aan. Zij kunnen ook de klusbus inzetten, indien nodig. Stuur voor meer informatie een e-mail naar duurzaamheid@landvancuijk.nl.
Toeslagen en belastingkortingen
Toeslagen
Heb je een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Dan kun je hiervoor misschien een bijdrage in de kosten krijgen. Zo’n bijdrage heet een toeslag. Er zijn 4 toeslagen:
- Zorgtoeslag: Een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering
- Huurtoeslag: Een bijdrage in je huurkosten
- Kindgebonden budget: Een bijdrage in de kosten van je kinderen
- Kinderopvangtoeslag: Een bijdrage in de kosten van kinderopvang
Meer informatie www.toeslagen.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Belastingkortingen
- Inkomensafhankelijke combinatiekorting: Werk je en combineer je dat met de zorg voor je jonge kind(eren)? Als je aan de voorwaarden voldoet heb je waarschijnlijk recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
- Algemene heffingskorting: (minstverdienende partner) De algemene heffingskorting is een korting op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Je betaalt hierdoor minder belasting en premies. Of je hier gebruik van kan maken hangt af van je leeftijd of en je het hele jaar in Nederland hebt gewoond.
Meer informatie www.belastingdienst.nl (Deze link gaat naar een andere website).