Gebiedsproces natuurontwikkeling Sint Anthonis
Samen met Waterschap Aa en Maas en Groenontwikkelfonds Brabant zijn we vanaf 2019 gestart met een gebiedsproces. Hierbij hebben we een aantal doelen voor natuurontwikkeling op het grondgebied van de voormalige gemeente Sint Anthonis. Deze kunnen we niet allemaal zelf realiseren. Daarom vragen we agrarisch ondernemers of andere geïnteresseerden om met goede plannen te komen en te helpen bij het halen van deze doelen.
Doelen
- Realiseren van het 53 hectare grote Natuurnetwerk Brabant (NNB)
- Realiseren van de Ecologische Verbindingszones Lage Raam, Molenheide – Ullingse Bergen, Oploosche Molenbeek, 1e Stichting en Staartjespeel
- Herstel en zichtbaar maken van het Wijstverschijnsel
- Aanleg van 4 hectare nieuw bos
- Faciliteren van de realisatie van voedselbossen
- Faciliteren van initiatieven voor natuurinclusieve landbouw
- Aanleg natuurvriendelijke oevers (NVO’s)
- Uitwerking visie voor “gewenst grond- en oppervlaktewater regime (GGOR)” in diverse maatregelen
Ondersteuning
Om deze ambitie te realiseren zijn een aantal instrumenten (zoals vrijwillige kavelruil) en subsidie regelingen beschikbaar. Daarnaast kan een beroep worden gedaan op de financiële middelen die Groen Ontwikkelfonds Brabant (Deze link gaat naar een andere website) beschikbaar stelt voor de verwerving en inrichting van gronden in het (Ondernemend) Natuurnetwerk Brabant.
Grondruil
Voor dit gebiedsproces is ook een ‘grondpot’ met (ruil)grond beschikbaar. Deze ‘grondpot’ wordt vooralsnog gevuld met gronden van Groen Ontwikkelfonds Brabant, Waterschap Aa en Maas en de gemeente. Deze gronden worden ingezet, bijvoorbeeld via een kavelruil, om de ambities te realiseren.
De ‘grondpot’ is interessant voor iedereen die:
- Wil investeren in natuurontwikkeling
- Kansen ziet voor deelname met eigen gronden aan een grondruil in combinatie met natuurontwikkeling
- Geïnteresseerd is in de verwerving en/of inrichting van gronden uit de grondpot in combinatie met natuurontwikkeling.
Meedoen
Bent je geïnteresseerd om mee te doen? Meld je dan aan bij Bart Huckriede, bart.huckriede@landvancuijk.nl. Dit mailadres kun je ook gebruiken als je meer (project) informatie wil ontvangen.
Vervolgtraject
Nadat de aanvragen en ingediende plannen zijn beoordeeld wordt de balans opgemaakt welke partijen concrete belangstelling hebben en daarnaast willen en kunnen investeren in het NNB of groene doelstellingen. Iedereen die interesse heeft getoond wordt hiervan op de hoogte gesteld.