Bestrijding eikenprocessierups
Eind april, begin mei starten we met het jaarlijks bestrijden van de eikenprocessierups. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten geven. Vooral irritatie van huid, ogen en luchtwegen. Kijk op de website van de GGD voor meer informatie over de eikenprocessierups (Deze link gaat naar een andere website).
Zie je een nest, meld het dan. Het hangt af van waar het nest zit, of we het laten verwijderen.
Wat doen wij?
We beginnen al vroeg met spuiten met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel op plaatsen waar veel mensen komen. Dit doen we voordat de rupsen volwassen worden. We gaan door met bestrijden als er toch rupsen volwassen worden. De bomen die op plekken staan waar veel mensen komen, worden als eerste behandeld. Kijk op www.gislandvancuijk.nl (Deze link gaat naar een andere website) waar we spuiten. In korte tijd moeten er veel bomen worden behandeld. Mogelijk gaan de werkzaamheden daarom 24 uur per dag en 7 dagen in de week door.
Biologisch middel
We gebruiken een biologisch middel dat veilig is voor de mensen en dieren. Het kan wel voor irritatie zorgen. We raden daarom aan om niet in de nevel te gaan staan als we spuiten. Laat ook dieren niet onder eikenbomen lopen die bespoten worden.
Andere middelen
We zorgen ook voor meer verschillende soorten bomen. We zaaien bloemenmengsels in bermen en planten bloembollen om natuurlijke vijanden aan te trekken. Op kleinere schaal plaatsen we insectenhotels en maken we het ophangen van nestkasten mogelijk. Ook zetten we gaasvliegen uit als natuurlijke vijanden.
Hoe kun jij ons helpen?
Je helpt ons als je vogelhuisjes voor koolmezen en vleermuiskasten ophangt in je tuin. Ook kun je zorgen voor meer bloeiende beplanting tijdens het hele jaar. Deze trekken namelijk de natuurlijke vijanden van de rups aan. Het is wel belangrijk dat je in april, mei stopt met het voeren van vogels. Hierdoor gaan de vogels zelf actief op zoek naar voedsel en eten ze meer rupsen.
Nest melden via MijnGemeente-app
Melden kan ook via de MijnGemeente-app. Keuze "Eikenprocessierups".
Hoe help je ons niet!
Er zijn een aantal misleidende adviezen in omloop die we graag de wereld uit helpen. Er zijn bedrijven die reclame maken voor folie of lijmstrips die de ‘gang’ van de rups zouden onderbreken. Dit zorgt er volgens deze aanbieders voor dat we minder last hebben van de rupsen. Deze uitspraak is onderzocht door specialisten en blijkt niet waar te zijn. De rupsen lopen over de folie heen, zelfs als die behandeld is met gif. Soms gebruiken de rupsen het zelfs om hun nest van te maken.
Meer plastic in de natuur is zeker geen goed idee. En lijm is ook erg schadelijk voor dieren, planten en bloemen. Andere insecten, vlinders en vogels blijven ook plakken aan de lijm en sterven daarmee een nare dood. Het gebruik van lijm is ook volgens de wet verboden. Dus wil je zelf iets doen? Zorg dan voor meer bloeiende planten, vogelhuisjes en vleermuiskasten in je tuin.