Boa (toezicht en handhaving)
Een boa is een buitengewoon opsporingsambtenaar. Hij of zij mag iemand aanhouden, iemands identiteit controleren, een proces-verbaal opmaken en een boete geven. Ze pakken overlast aan en controleren of mensen zich aan regels en vergunningen houden.
2 soorten boa’s
- Boa voor de openbare ruimte (aanpak van overlast of onveilige situaties)
- Boa voor milieu, welzijn en infrastructuur (toezicht in natuur, bos en buitengebied, aanpak van overlast op en rond het water, criminaliteit en vuurwerkoverlast)
Wat kun je melden bij de boa’s?
- Horeca-overtredingen: Zich niet houden aan een vergunning, geen vergunning, of als er geen leidinggevende aanwezig is. Geluidsoverlast van bedrijven (ook muziek) kun je melden bij de milieuklachtencentrale (Deze link gaat naar een andere website)
- Fietswrakken of ‘weesfietsen’: Geef aan waar de fiets staat en noem de kenmerken van de fiets (merk, kleur en soort)
- Honden: Bijtincidenten, poep niet opruimen of loslopende honden
- Op of aan het water: Overlast op het water bij de Kraaijenbergse Plassen en Heeswijkse Plas, overlast rond het water en bij gebieden voor recreatie, zoals de Radioplassen en de Kuilen.
- Buitengebied of natuur: Overtredingen en gevaar of overlast voor mensen en dieren
- Overlast bij evenementen: Bel voor meldingen van overlast die niet kunnen wachten, of bij direct gevaar 0900-8844. Is het levensbedreigend? Bel 112
- Stank en rook van bijvoorbeeld het verbranden van afval of ander gevaarlijk vuur stoken. Stankoverlast van bedrijven kun je melden bij de milieuklachtencentrale (Deze link gaat naar een andere website)
- Verkeer: Gevaarlijk parkeren, buiten de vakken parkeren in een woonerf, parkeerverbod of blauwe zone, gemotoriseerd verkeer op fietspaden en negeren van verkeersborden (eenrichtingsweg)
- Vuurwerkoverlast: Overlast van het afsteken van vuurwerk of carbid buiten de tijden dat dit mag
Bel voor een melding 0485-854000. Ook buiten openingstijden. Na de boodschap dat we gesloten zijn, krijg je de keuze om voor een noodsituatie te worden doorverbonden.
Bodycams en gebruik geweld
Helaas krijgen boa’s regelmatig te maken met agressie, zoals schelden en soms zelfs geweld. Daarom dragen alle boa's een bodycam. Dat is een kleine camera die beelden op kan nemen. Uit ervaringen blijkt dat het dragen van zulke camera’s agressie kan voorkomen. Dit is goed voor de veiligheid van de boa’s. Bij onveilige situaties mogen de boa’s geweld gebruiken. Ook mogen zij mensen fouilleren. Alle boa’s hebben handboeien bij zich. De boa’s voor milieu, welzijn en verkeer, hebben ook een wapenstok en pepperspray.
Bereikbaarheid
Meldingen en signalen kun je doorgeven via Melding over de buitenruimte (Deze link gaat naar een andere website) of mijngemeente app. Bel bij spoed naar 0485-854000. Ook buiten kantooruren. Na de boodschap dat we gesloten zijn krijg je de keuze om voor een noodsituatie te worden doorverbonden. We beoordelen meldingen binnen 48 uur. Bel bij direct gevaar naar 0900-8844. Als het levensbedreigend is, bel dan altijd 112. Meldingen geven we ook 's avonds en in het weekend door aan de boa’s. Als het mogelijk is komen de boa's meteen in actie.