Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Afvalinzameling

Veel afvalsoorten worden los van elkaar verzameld. Aan huis (GFT+E, PMD en restafval), in containers in de wijken (papier, glas, luiers en textiel), bij de milieustraten (grof afval) en de kringloopwinkels (herbruikbare spullen).

Afval niet opgehaald? Bel 0485-854000. Of meld het via de MijnGemeente app.

Afvalscheidingswijzer

Wil je weten wat nou precies bij welk afval hoort? Bekijk de afvalscheidingswijzer (Deze link gaat naar een andere website).

Soorten afval

Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT+E)

Voor dit afval kun je kiezen tussen een 140 of 240 liter GFT+E container. Voor de 240 liter container betaal je 1 keer een bedrag. Als je in hoogbouw woont, gebruik je een gemeenschappelijke 'cocon' aan de straat, of een kleine bak van 40 liter. Deze kleine draagbare bak is alleen voor bewoners van hoogbouw waar geen gemeenschappelijke cocon is. In alle containers kan hetzelfde GFT+E afval. Er is 1 container voor elk huishouden beschikbaar.

Container aanvragen of omwisselen

Je kunt online een container aanvragen of omwisselen (Deze link gaat naar een andere website) als je een ander formaat container wil. Of als jouw container is beschadigd of vermist.

Wat mag in de container?

Wat mag niet in de container?

Zo zet je de container aan de straat

Heb je veel tuinafval of grof tuinafval (bijvoorbeeld takken)? Dan kun je die naar de milieustraat brengen.

Plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PMD)

Voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken gebruik je speciale PMD-zakken. Deze zakken vind je bijvoorbeeld bij de kassa van de supermarkt. Bekijk waar je PMD-zakken kunt halen.

​​overzicht wat wel en niet bij PMD-afval

Wat wel in de zak?

Je hoeft de verpakkingen niet eerst schoon te maken, maar ze moeten natuurlijk wel leeg zijn. Haal papier, karton of resten van aluminiumfolie weg.

Wat niet in de zak?

Zo zet je de PMD-zak aan de straat

Afhaalpunten van PMD-zakken kunnen via dit formulier PMD-zakken aanvragen.

Restafval (blauwe tariefzakken)

In onze gemeente halen we restafval op aan huis. Dat doen we alleen als het afval in een speciale tariefzak zit. Tariefzakken zijn blauwe afvalzakken met opdruk waarvoor je moet betalen. Daarmee betaal je de afvalstoffenheffing. Deze blauwe zakken zijn per rol van 10 stuks te koop bij de meeste supermarkten in onze gemeente en sommige bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels. Naast de normale 60 liter zakken kun je ook kleinere zakken van 30 liter kopen. Deze zijn uiteraard de helft goedkoper. De tariefzakken halen we een keer in de 4 weken op.

Wat wel?

Wat niet?

Zo zet je hem aan de straat

Zelf brengen naar de milieustraat

Oud papier en karton

In de wijken staan ook containers voor oud papier en karton. Op sommige plaatsen staan deze containers er altijd. Maar op veel plaatsen staan er tijdelijke containers, beheerd door lokale verenigingen. Bekijk hier de locaties van de containers.

Je kunt oud papier en karton ook gratis brengen naar enkele (mini)milieustraten.

Het is belangrijk dat het papier en karton schoon en droog is.

Wat wel?

Wat niet?

Geen of minder reclamefolders

Je kunt ervoor zorgen dat je minder papier in huis krijgt. Dit kun je doen door een sticker op de brievenbus te plakken. Deze kun je gratis krijgen bij de balie van het gemeentehuis.

Luiers en incontinentiemateriaal

Gebruikte luiers, doekjes en incontinentiemateriaal kun je in een speciale zak inleveren in een luiercontainer. Bekijk waar de containers voor luiers zijn en waar je de speciale zakken hiervoor kunt halen.

overzicht van wat er wel en niet in de container voor incontinentiematriaal en luiers mag

Wat wel?

Wat niet?

Uitgiftepunten van luier- en incontinentiezakken kunnen via dit formulier luier- en incontinentiezakken aanvragen.

Glas

Je kunt glas aanbieden bij glascontainers in jouw buurt. Voorkom geluidsoverlast en gebruik de glasbak niet tussen 21.00 en 7.00 uur.

Vlakglas (ramen, spiegels, aquariums, gelaagd glas, brandwerend glas, draadglas, isolatieglas, gehard glas etc.) kun je gratis wegbrengen bij sommige milieustraten.

overzicht van wat er wel en niet in de glasbak mag

Wat wel?

Wat niet?

Textiel

Textiel kan in de textielcontainers in je wijk. Doe het in een afgesloten zak in de container. Dan kan het goed hergebruikt of gerecycled worden. Bekijk hier de locaties van de textielcontainers.

overzicht van wat er wel en niet in de textielcontainer mag

Wat wel?

Wat niet?

Matrassen

Matrassen kun je inleveren bij enkele milieustraten. Per matras betaal je 5 euro. Toppers zijn ook matrassen. Het maakt niet uit hoe groot ze zijn. Matrassen moeten schoon en droog zijn. Matrassen die niet schoon zijn worden behandeld als grof afval, met bijbehorend tarief.

Matrassen kunnen we voor het grootste deel prima hergebruiken. De matrassen worden helemaal uit elkaar gehaald en op 3 materialen gesorteerd: foam, ijzer en textiel. Deze materialen vormen dan weer grondstoffen voor nieuwe producten.

Laten ophalen

Voor € 6,- per matras kun je het matras (of de matrassen) aan huis laten op halen door Stichting Actief (Deze link gaat naar een andere website). Dit bedrag kun je pinnen als ze worden opgehaald. Ook hier geldt dat de matrassen schoon en droog moeten zijn.

Grof restafval

Grof afval is al het afval dat niet in de blauwe tariefzak past. Dit kun je tegen betaling inleveren bij enkele milieustraten.

Bijvoorbeeld hout dat te veel gemengd is met andere stoffen (laminaat, kozijnen met glas, meubels bekleed met stof, hout met spijkers, schroeven of bouten van meer dan 1 cm doorsnee).

Ga voor informatie over kosten, openingstijden en locaties naar de pagina milieustraten.

Ook kun je grof restafval tegen betaling op laten halen door Stichting Actief (Deze link gaat naar een andere website).

Kun je het nog prima hergebruiken? Dan kun je dit vaak naar één van de kringloopwinkels van Stichting Actief brengen, of door hen laten ophalen.

Hout

Hout delen we in in 3 soorten: klasse A, B en C. De soort hangt af van of en hoe we dit hout kunnen hergebruiken. Kijk op de pagina Milieustraten waar je welk hout kunt inleveren en wat de kosten zijn. Hout dat te veel gemengd is met andere stoffen kunnen we niet meer hergebruiken. Daarom lever je dit in bij het grof restafval.

Klasse A

Klasse B

Klasse C

Hout dat is verduurzaamd of geïmpregneerd en daardoor niet hergebruikt kan worden, zoals:

Laten ophalen

Stichting Actief (Deze link gaat naar een andere website) haalt ook hout bij je op. Dit kost geld (Deze link gaat naar een andere website). Je kunt de kosten pinnen als het afval wordt opgehaald.

Klein chemisch afval

Klein chemisch afval (KCA) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval. Van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf. Lever klein chemisch afval altijd op de juiste manier in.

Je kunt je KCA gratis afgeven bij de milieustraat in Haps op vrijdag en zaterdag. Of bij de mini-milieustraten, als de KCA-wagen er staat. Ga voor informatie over openingstijden en locaties naar milieustraten.

Wat wel?

Huishoudelijke producten, zoals:

Producten uit het medicijnkastje, zoals:

Producten uit het medicijnkastje kun je ook gratis inleveren bij de apotheek.

Producten voor de auto/motor, zoals:

Doe-het-zelfproducten, zoals:

Harde kunststoffen

Harde kunststoffen kun je inleveren bij de milieustraat in Haps. Dit kost wel geld. Ga voor informatie over kosten en openingstijden naar de pagina Milieustraten. Er mag geen zand, grond, inkt, verf of cement op zitten.

Wat wel?

Wat niet?

Elektrische en elektronische apparaten

Afgedankte apparaten met een stekker, accu of op batterijen, heten e-waste. Goed recyclen van deze apparaten is belangrijk, omdat er nog waardevolle grondstoffen in zitten. Je kunt deze apparaten naar verschillende milieustraten brengen (bij KCA-wagen op de mini-milieustraten alleen kleine apparaten, grote apparaten zoals koelkasten, vriezers en tv's alleen in Haps en Boekel). Stichting Actief (Deze link gaat naar een andere website) haalt deze apparaten ook aan huis op. Of kijk op inleverpunten.stichting-open.org (Deze link gaat naar een andere website) om te kijken waar je deze apparaten nog meer in kunt leveren, dit kan vaak ook in winkels.

Bruikbare spullen

Oude bruikbare spullen zoals meubels, witgoed (bijvoorbeeld koelkasten en diepvriezers), radio’s, tv’s, kleding en boeken, kunnen voor een ander nog heel waardevol zijn. Breng ze daarom gratis naar de kringloopwinkel in Boxmeer of Cuijk. De medewerkers van de kringloopwinkel beoordelen de artikelen, maken ze schoon of repareren ze en verkopen ze weer. Kijk voor meer informatie op de website van de kringloopwinkel (Deze link gaat naar een andere website).

Boxmeer

Valendries 24, 5831 DV Boxmeer

Cuijk

Lange Beijerd 1, 5431 NR Cuijk

Kijk voor de openingstijden en innamemomenten op de website van Stichting Actief (Deze link gaat naar een andere website).

Laten ophalen

Stichting Actief haalt dit bij je op (Deze link gaat naar een andere website):

Dit kost geld (Deze link gaat naar een andere website). Je kunt de kosten betalen met je pinpas als het afval wordt opgehaald.