Afkoppelen hemelwaterafvoer
Hemelwater (regen, sneeuw en hagel) dat op jouw dak valt komt nu via de regenpijp(en) in het riool. Afkoppelen betekent dat de regenpijp niet is aangesloten op het riool. Het hemelwater komt dan in jouw tuin en zakt weg in de grond.
Waarom afkoppelen
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met hevige neerslag en perioden van langdurige droogte. Bij zware regenval kan ons riool de hoeveelheid water niet aan, waardoor straten en soms zelfs woningen blank komen te staan. Ook vindt er overstort plaats op oppervlaktewater, waardoor vervuild water in sloten en rivieren terechtkomt. Door af te koppelen help je om dit te voorkomen. Het relatief schone hemelwater hoeft niet langer gezuiverd te worden en kan rechtstreeks naar de planten en bomen in jouw tuin. Vooral bij droogte is het zonde om schaars hemelwater af te voeren, terwijl jouw groen het goed kan gebruiken.
Manieren van afkoppelen
Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Wij raden je aan om voor een van deze zes oplossingen te kiezen.
Wadi
Een “wadi” is een verlaagd gedeelte in de tuin waar het hemelwater, bijvoorbeeld via een gootje, naar toe stroomt en kan wegzakken in de bodem. Een wadi kan simpelweg een lagergelegen gazon zijn, maar ook een aantrekkelijke verlaging die is aangeplant met planten. Planten die tegen water en droogte kunnen zijn oeverplanten en verschillende grassoorten. Een bloeiende wadi ziet er niet alleen mooi uit; het is ook goed voor de biodiversiteit. Een dubbele winst voor het klimaat, dus.
Regenton met overloop
Het voordeel van een regenton is dat je het opgevangen hemelwater kunt benutten voor allerlei doeleinden. Regentonnen zijn er in alle soorten en maten, in bouwmarkten, tuincentra en op het internet. Ze zijn relatief gemakkelijk te installeren en vergen weinig onderhoud. Het is wel van belang dat je de ton voorziet van een overloop. Een regenton heeft doorgaans onvoldoende capaciteit om een of meer fikse regenbuien aan te kunnen. Het overtollige water kan niet langer naar het riool, dus moet het ergens in jouw tuin de grond in kunnen zakken.
Natuurlijke regenwatervijver
Een natuurlijke regenwatervijver heeft geen kunstmatige bodem van folie of ander materiaal. Bij een regenbui wordt het water eerst vastgehouden en zakt het daarna langzaam de bodem in. Het standaard waterpeil van de vijver wordt bepaald door het grondwaterpeil. Dat betekent dat de diepte van het grondwater bepaalt of een natuurlijke vijver tot de mogelijkheden behoort. Een regenwatervijver kun je beplanten om het water schoon te houden. De vijver trekt insecten aan en dieren zoals kikkers en salamanders. Dit is goed voor de biodiversiteit.
Grindkoffer
Een grindkoffer is niet veel meer dan een kuil vol met grind. Het hemelwater dat je hier naartoe leidt, komt in de lege holtes te staan en zakt vervolgens langzaam de grond in. Een grindkuil maken is relatief eenvoudig. De kuil moet drie keer zo groot zijn als de hoeveelheid hemelwater die het moet kunnen bergen en je doet er verstandig aan om een worteldoek om de grindkoffer heen te wikkelen. Dit gaat ingroei van wortels en inloop van zand tegen. Van een grindkoffer zie je boven de grond weinig (enkel een strookje grind). Je kunt ook besluiten om een dieper gelegen grindpad aan leggen in de tuin. Dit kun je zien als een horizontale grindkoffer.
Infiltratiebuis (IT-Buis)
Het hemelwater stroomt vanuit de regenpijp naar infiltratiebuizen in de tuin. Deze voorziening is niet zichtbaar vanuit de tuin als deze is aangelegd. De capaciteit van een dergelijke buis kan worden vergroot door er grind omheen te leggen. Dit grind werkt dan als een grindkoffer. Een infiltratiebuis moet vanwege inspoeling van zand en bladeren regelmatig worden schoongespoten. Een voordeel van een infiltratiebuis ten opzichte van een grindkoffer of infiltratiekrat, is dat je minder diep hoeft te graven. Daarnaast wordt het water verspreid over de tuin in plaats van verzameld op één plek. Dit is natuurlijk goed voor uw groen.
Infiltratiekrat
Een infiltratiekrat is net als een grindkoffer een ondergrondse voorziening. Het verschil is de vorm van de voorziening waar het water heengebracht wordt. Een infiltratiekrat heeft meer holle ruimte dan een grindkoffer en kan daardoor meer water bergen. Er is minder ruimte nodig in de grond. De methode is niet zichtbaar in de tuin, omdat de kratten onder de grond zitten. De krat moet minstens 30cm diep liggen vanwege de stevigheid, en 50 cm als hij onder een oprit ligt. Deze methode is relatief prijzig en het onderhoud van een infiltratiekrat is niet eenvoudig, omdat hij onder de grond ligt.
Aandachtspunten
Als je gaat afkoppelen, moet je in ieder geval rekening houden met de volgende punten:
- beluchting en ontluchting van het riool via de woning
- de doorlatendheid van de grond
- de afstand van de infiltratievoorziening tot de woning, om vochtige kelders en kruipruimtes te voorkomen
- aanwezigheid zand- en bladvang
Heb je hier vragen over? Bel dan met de gemeente: 0485-854000.
Advies op maat
Wil je (mogelijk) afkoppelen? Bel dan zonder verplichtingen met de gemeente (0485-854000) voor advies speciaal voor jouw wensen en mogelijkheden.
Handige websites
Als gemeente geven wij graag persoonlijk advies over jouw afkoppelmogelijkheden. Dit doen we telefonisch of met een gesprek bij jou thuis. Je kunt het gesprek voorbereiden door jouw wensen op te schrijven om zo een idee te krijgen van de mogelijkheden. Hiervoor is online veel informatie te vinden.
- Hoe houd ik het regenwater buiten: YouTube (Deze link gaat naar een andere website)
- Land v Cuijk voor GROEN: YouTube (Deze link gaat naar een andere website)
- Stichting Rioned (Deze link gaat naar een andere website)
- Limburg Waterklaar (Deze link gaat naar een andere website)
- Amsterdam Rainproof (Deze link gaat naar een andere website)