Afkoppelen hemelwaterafvoer
Hemelwater (regen, sneeuw en hagel) dat op jouw dak valt komt nu via de regenpijp(en) in het riool. Afkoppelen betekent dat de regenpijp niet meer is aangesloten op het riool. Het hemelwater komt dan in jouw tuin en zakt weg in de grond.
Waarom afkoppelen
Door de verandering van het klimaat regent het steeds vaker heel hard en zijn er vaker lange droge periodes. Bij zware regenval kan ons riool de hoeveelheid water niet aan. Daardoor komen straten en soms zelfs woningen onder water te staan. Ook kan er vervuild water uit het riool terecht komen in sloten en rivieren.
Door af te koppelen help je om dit te voorkomen. Het in verhouding schone hemelwater hoeft niet langer schoongemaakt te worden en kan direct naar de planten en bomen in jouw tuin. Vooral bij droogte is het jammer om hemelwater af te voeren, terwijl jouw tuin het goed kan gebruiken.
Manieren van afkoppelen
Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Wij raden je aan om voor een van deze zes oplossingen te kiezen.
Wadi
Een “wadi” is een lager gedeelte in de tuin waar het hemelwater naartoe stroomt en kan wegzakken in de bodem.
Regenton met overloop
Met een regenton vang je hemelwater op. Dat kun je later gebruiken voor je planten. Een regenton plaats je gemakkelijk onder een regenpijp. Zorg er voor dat het water via een overloop in je tuin kan stromen als de ton vol is. Daar kan het dan wegzakken. Een regenton kan vaak niet meer flinke regenbuien aan. Het teveel aan water komt niet meer het riool. Het moet dus ergens in jouw tuin de grond in kunnen zakken.
Natuurlijke regenwatervijver
Een natuurlijke regenwatervijver heeft geen kunstmatige bodem van bijvoorbeeld folie. De vijver houdt het water na een regenbui eerst vast en zakt dan langzaam de bodem in. Het grondwaterpeil bepaald het standaard waterpeil van de vijver. Dat betekent dat de diepte van het grondwater bepaalt of een natuurlijke vijver mogelijk is. In een regenwatervijver kun je planten zetten om het water schoon te houden. De vijver trekt insecten aan en dieren zoals kikkers en salamanders. Dit is goed voor de biodiversiteit.
Grindkoffer
Een grindkoffer is niet veel meer dan een kuil vol met grind. Het hemelwater komt in de lege holtes te staan en zakt daarna langzaam de grond in. Een grindkuil maken is redelijk makkelijk. De kuil moet drie keer zo groot zijn als de hoeveelheid hemelwater die het moet kunnen vasthouden. Het is verstandig om een worteldoek om de grindkoffer te doen. Hierdoor groeien er geen wortels in de korf en komt er geen zand in. Van een grindkoffer zie je boven de grond weinig. Alleen een strookje grind.
Infiltratiebuis (IT-Buis)
Infiltratiebuizen zijn buizen onder de grond met gaatjes. Het hemelwater stroomt door de regenpijp naar de buizen in de tuin. Daar kan het water door de gaatjes langzaam wegzakken in de grond.
Infiltratiekrat
Een infiltratiekrat zit net als een grindkoffer onder de grond. Het verschil is de vorm. Een infiltratiekrat heeft meer holle ruimte dan een grindkoffer. Er kan daardoor meer water in en hij heeft minder ruimte nodig in de grond. De krat kun je niet zien in de tuin, omdat de krat onder de grond zit.
De krat moet minstens 30 centimeter onder de grond liggen voor de stevigheid. Onder een oprit moet dit minstens 50 centimeter zijn. Deze manier is in verhouding duur en er is veel onderhoud nodig. Dit is ook lastig omdat de krat onder de grond zit.
Waar moet je rekening mee houden?
- Beluchting en ontluchting van het riool moet via de woning
- Water moet gemakkelijk weg kunnen zakken in de rond
- Maak een voorziening niet te dicht bij je woning. Een kelder of kruipruimte kan dan vochtig worden
- Zorg ervoor dat zand en bladeren opgevangen worden bij de voorziening
Heb je hier vragen over? Bel dan met de gemeente: 0485-854000.
Advies op maat
Wil je afkoppelen? We geven graag persoonlijk advies over de mogelijkheden. Dit doen we aan de telefoon of met een gesprek bij jou thuis. Je kunt het gesprek voorbereiden door jouw wensen op te schrijven. Zo krijg je een idee van de mogelijkheden.
Bel dan zonder verplichtingen met ons team duurzaamheid via 0485-854000 voor advies speciaal voor jouw wensen en mogelijkheden.
Handige links voor meer informatie
- Hoe houd ik het regenwater buiten: YouTube (Deze link gaat naar een andere website)
- Land van Cuijk voor GROEN: YouTube (Deze link gaat naar een andere website)
- Stichting Rioned (Deze link gaat naar een andere website)
- Limburg Waterklaar (Deze link gaat naar een andere website)
- Amsterdam Rainproof (Deze link gaat naar een andere website)