Mantelzorgwoning en bijwoning
We zien dat het steeds lastiger wordt om (betaalbaar) te wonen. Daarnaast willen ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. We krijgen ook steeds vaker de vraag of familieleden, vrienden of kennissen bij iemand in huis mogen wonen. Ook als er geen mantelzorg nodig is. Het college heeft daarom op 15 oktober 2024 de “Beleidsregel bijwoning met zelfstandige voorzieningen 2024 Land van Cuijk (Deze link gaat naar een andere website)" vastgesteld.
Mantelzorgwoning
Zelfstandige woning bij of aan jouw huis voor een naaste waaraan je intensieve zorg of ondersteuning biedt. Je helpt diegene met dagelijkse dingen en zelfredzaamheid. Dat doe je vanuit jouw sociale relatie met die persoon. Het gaat daarbij om hulp die verder gaat dan de 'normale' dingen die je voor een huisgenoot doet. De behoefte aan hulp is aan te tonen met een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseur.
Kijk op https://omgevingswet.overheid.nl/checken (Deze link gaat naar een andere website) of je een vergunning nodig hebt om een mantelzorgwoning te plaatsen. Of om in een bestaand pand een mantelzorggedeelte te maken.
Bijwoning met zelfstandige voorzieningen
Zelfstandige woning in, bij of aan een hoofdwoning. Of een tijdelijke extra woning die gemakkelijk te verplaatsen is, op de grond van een hoofdwoning. Een bijwoning is ook mogelijk als er (nog) geen mantelzorg nodig is. Voor een bijwoning heb je altijd een vergunning nodig.
Voorwaarden
- Woning voor maximaal 2 personen
- Minimaal 30 m2 en maximaal 100 m2 groot
- Verplicht aangesloten op de nutsvoorzieningen (gas, water en licht) van de hoofdwoning
- Alleen bereikbaar over de grond van de hoofdwoning
- Is mogelijk binnen de bestaande bouwmogelijkheden van het omgevingsplan
- Als dit niet mogelijk is moet de woning helemaal of in delen (makkelijk) te verplaatsen zijn
- Levensloopbestendig en gemakkelijk door minder validen te gebruiken woning
- Er is plaats voor één extra parkeerplaats op eigen terrein. De bestaande parkeerplaatsen van de hoofdwoning niet meegerekend
- Er mag geen aparte oprit worden aangelegd
- Tijdelijke vergunning voor 15 jaar
- De vergunninghouder is eigenaar van het stuk grond met daarop de hoofdwoning
- De vergunning is persoonsgebonden en alleen toegestaan aan de personen genoemd in de tijdelijke omgevingsvergunning
- De vergunning is niet overdraagbaar
- De eigenaar verklaart op papier dat hij/zij weet dat de vergunning tijdelijk is, en de risico's kent (denk aan huurrecht, of belastingen)
Omgevingsvergunning
Voor een bijwoning met zelfstandige voorzieningen is altijd een omgevingsvergunning nodig. Aanvragen kan via het Omgevingsloket (Deze link gaat naar een andere website).
Er zijn 3 mogelijkheden:
- Een bestaand gebouw tijdelijk gebruiken als bijwoning met zelfstandige voorzieningen: kies dan de activiteit ‘Afwijken van regels in het omgevingsplan’
- Een nieuw gebouw bouwen en gebruiken: kies dan de activiteit ‘Bouwactiviteit (omgevingsplan)’. Na afgifte van deze vergunning kan de activiteit ‘Afwijken van regels in het omgevingsplan’ worden aangevraagd om het gebouw tijdelijk te gebruiken als bijwoning met zelfstandige voorzieningen.
- Een tijdelijke verplaatsbare bijwoning met zelfstandige voorzieningen zetten: kies dan de activiteit ‘Bouwactiviteit (omgevingsplan)’.
Vraag een bouwtechnisch adviesbureau om de aanvraag te verzorgen.
Beleidsregels
Je plan voor de bijwoning kan je zelf al toetsen aan de voorwaarden Bekijk hiervoor de Beleidsregel bijwoning met zelfstandige voorzieningen 2024 Land van Cuijk (Deze link gaat naar een andere website).
Extra gegevens nodig voor een aanvraag
Naast de bij de aanvraag verplichte gegevens (bouwkundige tekeningen) moet je bij een aanvraag ook het volgende inleveren:
- Bewijs dat je eigenaar bent van de grond waarop een bijwoning moet komen en dat je het recht hebt de aanvraag te doen
- Bewijzen dat de zelfstandige bijwoning levensloopbestendig is of kan worden
- Verslag van het gesprek van de omgevingsdialoog (participatie) met belanghebbenden (de mensen in de wijk)
Vooroverleg
Met een conceptaanvraag kunnen wij je plan vooraf toetsen aan het beleidsplan. Je kunt online een conceptaanvraag doen via Bouwen of verbouwen. Wil je een overleg dan kan je dit laten weten in de conceptaanvraag. Bij de conceptaanvraag moet een tekening van de gewenste situatie, met daarop alle maten aangegeven, meegestuurd worden.
Lukt het niet om een conceptaanvraag te doen met alle gevraagde gegevens? Neem dan contact op met een bouwkundig adviseur.